Xhumaja në Aja Sofia / Imami me shpatë në dorën e majtë, flamuri më tri gjysmëhëna, cfarë simbolizonin këto shenja në kohen e Perandorisë Osmane

HomeAktualitet

Xhumaja në Aja Sofia / Imami me shpatë në dorën e majtë, flamuri më tri gjysmëhëna, cfarë simbolizonin këto shenja në kohen e Perandorisë Osmane

Sot u fal namazi i xhumasë për herë të parë pas 86 vjetësh në xhaminë Aja Sofia. Përveç një prezence të jashtëzakonshme ajo që tërhoqi vëmendjen ishin simbolika e shpatës dhe e dy flamujve të gjelbër në mimberin e xhamisë.
Dmth e tyre.
Flamuri i gjelbër me 3 gjysëmhena në sfond është flamuri që kane përdorur sulltanet osman.
Sfondi i gjelbërt është sundimi osman ndërsa 3 gjysëmhenat simbolizojnë 3 kontinentet qe sundonin ata: Evropa, Azia, Afrika.
Ndërsa shpata është simbol i çlirimit i marrjes së një qyteti me luftë, shkruan Gazeta Frekuenca.
Në kohën osmane qytetet që ishin marrë me luftë imami në mimber ngjitej me shpatë në dorë dhe nëse shpata mbahej në dorën e majt ishte simbol i paqes dhe respektimit të të drejtave dhe marrëveshjeve. Nëse shpata mbahej në dorën e djathtë ishte simboli i shpalljes së luftës dhe prishjes së marrëveshjeve.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0