Shkencëtarët alarmohen, virusi “KENT” krijon mutacion

HomeAktualitet

Shkencëtarët alarmohen, virusi “KENT” krijon mutacion

BRITANI– Varianti i koronavirusit Kent i zbuluar në Britani mund të shndërrohet më tej duke u bërë rezistentë ndaj vaksinave, paralajmërojnë shkencëtarët. Zhvillimi shqetësues vjen ndërsa autoritetet lokale në tetë pjesë të vendit fillojnë sot provat masive të komunitetit për të provuar dhe shkulur variantin e Afrikës së Jugut pasi u gjet në 11 raste të palidhura.

Një nga mutacionet kryesore në variantin e Afrikës së Jugut duket se e bën virusin më të aftë t’i rezistojë imunitetit që është zhvilluar nga infeksioni i kaluar Covid-19 ose nga vaksinat aktuale. Të dy variantet si Kent dhe ai i Afrikës së Jugut tashmë ndajnë një mutacion, të quajtur N501Y, i cili bën që virusi të përhapet më shpejt. Dhe nëse ky mutacion, i quajtur E484K, ngjitet gjithashtu, variantet mund të bëhen jashtëzakonisht të ngjashme.

E484K ndryshon formën e proteinave të jashtme të virusit në një mënyrë që e bën të vështirë për trupin ta njohë atë nëse është mësuar vetëm të kërkojë versione të vjetra të virusit pa mutacion. Kjo mund të rrisë rre zikun e ri-infektimit ose të zvogëlojë sa do të funksionojnë vaksinat.

Raporti tha se mutacioni, më i njohur për të qenë pjesa më shqetësuese e variantit të Afrikës së Jugut, ishte gjetur në 11 raste të llojit Kent deri më 26 janar. Koronavirusi ndryshon gjatë gjithë kohës si rezultat i gabimeve gjenetike kur shumëzohet, dhe ndryshimet që e bëjnë atë të aftë të përhapet më shpejt ose të mbijetojë më gjatë brenda trupit të njeriut janë ato që ka të ngjarë të rrinë përreth.

Rre ziku i variantit Kent që merr mutacionin e gjetur në llojin e Afrikës së Jugut është se ai do të përhapet po aq shpejt dhe gjithashtu ka më shumë të ngjarë të ri-infektojë njerëzit dhe t’i bëjë vaksinat më pak efektive, thonë shkencëtarët.

Studimet kanë zbuluar se njerëzit që kanë pasur Covid në të kaluarën ose kanë marrë një nga vaksinat aktuale kanë dukshëm më pak antitrupa të sistemit imunitar që janë në gjendje të trajtojnë variantin e Afrikës së Jugut, krahasuar me variantin Kent ose llojet e tjera të virusit. Dhe ky nivel i analizës gjenetike, për të zbuluar se sa shpesh varianti Kent po zhvillon mutacionin rezistent ndaj imunitetit, është një punë e hollësishme shkencore, që do të thotë se mund të vërejë problemin vetëm pasi të jetë përhapur.

Ekspertë të tjerë thanë se zbulimi i këtij mutacioni nuk ishte një befasi sepse virusi po riprodhon miliarda herë në ditë dhe ndryshimi është padyshim një avantazh për të. Rastet e njerëzve që janë infektuar me dy variante të koronavirusit në të njëjtën kohë janë raportuar në Brazil, dhe ekspertët thonë se është sigurisht e mundur, por jo veçanërisht e mundshme kur ekziston një variant dominant i virusit, siç ndodh me Covid në Mbretërinë e Bashkuar, raportojnë mediat birtanike.

Shqetësimi për mutacionin e Afrikës së Jugut është se ai do të bëjë ri-infektimin më të mundshëm dhe do të zvogëlojë efikasitetin e vaksinave sepse ndryshon proteinën spike të virusit në një mënyrë që i bën antitrupat e vjetër më keq në su lm ndaj tij.

Antitrupat substancat e bëra nga sistemi imunitar duket se janë më pak të aftë të njohin dhe sulmojnë viruset me mutacionin E484K nëse ato janë bërë në përgjigje të një versioni të virusit që nuk kishte mutacion. Prodhuesit e vaksinave, megjithatë, janë përpjekur të sigurojnë publikun se vaksinat e tyre do të funksionojnë ende mirë dhe do të bëhen vetëm pak më pak efektive nga varianti.

Shqetësimet në lidhje me variante të reja që shfaqen në Mbretërinë e Bashkuar u rritën dje nga Qeveria kur filloi një ofertë të furishme për të përmbajtur llojin e Afrikës së Jugut pasi u vërejt kohët e fundit në 11 njerëz që nuk kishin qenë në vend.

Zbulimi i atyre 11 rasteve sugjeron se mund të ketë qindra infeksione të tjera të paidentifikuara. Matt Hancock u bëri thirrje banorëve në tetë zonat e prekura në Angli të qëndrojnë në shtëpi dhe të marrin ‘masa paraprake shtesë’.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0