Në këtë vend është paga më e lartë minimale në botë

HomeBota

Në këtë vend është paga më e lartë minimale në botë

Gjeneva është një vend shumë i pasur. Është shtëpia e një sektori të madh bankar privat, OKB-së dhe shtëpia e ankandeve Sotheby’s dhe Christie’s.

Dhe këtë muaj Gjeneva po paraqet pagën më të lartë minimale mujore në botë, në përgjigje të një referendumi në fund të Shtatorit.

Tarifa e re për orë prej 23 franga zvicerane – ekuivalente me 19 paundë, 25 dollarë ose 22 euro – do të japë një pagë minimale mujore prej 4,000 frangash.

Pse lindi nevoja?

Ky kanton zviceran mund të jetë i pasur, por është gjithashtu shtëpia e shumë punëtorëve të hoteleve, kamerierëve, pastruesve dhe parukierëve të cilët luftojnë për të siguruar jetesën.

Kur Zvicra hyri në bllokim marsin e kaluar, imazhet e njerëzve në pikë grumbullimet e ushqimit në Gjenevë u bënë tituj kryesorë.

Në fakt, këto pika ekzistonin para pandemisë dhe ato janë akoma atje disa muaj pasi mbaroi bllokimi.

Charly Hernandez Colis du Coeur shpërndan mijëra qese me ushqime në javë në një pikë ushqimore në qendër të qytetit. Linjat janë të gjata, shumica e njerëzve në radhë janë gra, shumë prej tyre kanë fëmijë të vegjël.

Mund të tingëllojë shumë, por vetëm nëse nuk jetoni në Gjenevë, shpjegon Charly.

“Një dhomë e vetme është 1.000 franga në muaj, nëse mund të mbijetoni me 500 franga në muaj për ushqim jeni një menaxher shumë i mirë, sigurimi shëndetësor është 550 në muaj për person. Dhe nëse jeni një familje me dy fëmijë, mezi do ia dilni”, thotë ai.

Kush do të paguajë?

Bizneset që ofrojnë më pak se 23 franga në orë tani do t’u duhet t’u japin punonjësve një rritje page. Që të duhet të përballosh këtë kosto të re në mes të pandemisë Covid ku ka një rënie drastike të fitimeve, mund të shkaktojë më shumë dëm sesa dobi, frikësohet Vincent Subilia nga Dhoma e Tregtisë e Gjenevës.

“Hotele, restorante, këto janë zona të cilat tashmë janë përballur me sfida të mëdha për shkak të pandemisë,” thotë ai. “Kjo mund të rrezikojë ekzistencën e vetë këtyre sektorëve.”

Po çfarë ndodh tani?

Paga minimale e Gjenevës hyri në ligj jo sepse qeveria e vendosi atë, por sepse qytetarët e Gjenevës e propozuan atë si një “iniciativë të popullit”. Ata mblodhën nënshkrime të mjaftueshme për të thirrur një referendum mbi këtë çështje, dhe më 27 shtator votuesit thanë po, me një shumicë dërrmuese 58% në 42%.

Sistemi i Zvicrës i demokracisë së drejtpërdrejtë do të thotë që votuesit kanë fjalën e fundit, kështu që paga minimale tani është e detyrueshme.

Shpesh, qytetarët zviceranë priren të votojnë me shumë kujdes kur bëhet fjalë për shpenzimin e parave publike. Por në të njëjtën ditë ata gjithashtu mbështetën futjen në shkallë vendi të pushimit të atësisë me dy javë.

Testi tjetër për votuesit do të vijë më vonë këtë muaj kur zviceranët do të vendosin për një “iniciativë të përgjegjshme biznesi”.

Kjo do të kërkonte që kompanitë me qendër në Zvicër të marrin përgjegjësi ligjore dhe financiare për të drejtat e njeriut dhe abuzimet mjedisore përgjatë zinxhirëve të tyre të furnizimit, kudo në botë.

Një po për këtë mund të kushtojë shumë më tepër sesa paga minimale e Gjenevës…

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0