A ishte zgjedhje e zgjuar ajo e Suedisë? Flet arkitekti i strategjisë

HomeAktualitet

A ishte zgjedhje e zgjuar ajo e Suedisë? Flet arkitekti i strategjisë

SUEDIA ishte një nga vendet e pakta evropiane që nuk vendosi një bllokim të detyrueshëm për shkak të koronavirusit. Strategjia e saj për trajtimin e shpërt himit është vlerësuar si një sukses nga disa dhe është dënuar si një dështim nga të tjerë. Cila është e vërteta?

Ndërsa nganjëherë nënkuptohet se Suedia nuk kishte një bllokim, ajo në fakt e bëri. Ishte thjesht kryesisht vullnetar, me vetëm disa masa ligjore siç ishte ndalimi i grumbullimeve të më shumë se 50 personave. “Kufizimet vullnetare funksionojnë, ashtu si edhe ato ligjore”, thotë arkitekti i strategjisë së Suedisë, kryepidemiologu Anders Tegnell.
Kjo duket të jetë e vërtetë, të paktën në Suedi. Masat funksionuan pothuajse po aq mirë, në nxitjen e njerëzve që të ndryshonin sjelljen e tyre. Adam Sheridan në Universitetin e Kopenhagës në Danimarkë, për shembull, ka përdorur të dhëna nga një bankë për të krahasuar modelet e shpenzimeve deri në prill në Suedi dhe Danimarkë. Danimarka vendosi një bllokim të detyrueshëm në 11 Mars, një nga të parët në Evropë.

Sheridan zbuloi se shpenzimet, të cilat janë një tregues i sjelljes, si dhe i aktivitetit ekonomik, ranë gati po aq shumë në Suedi sa në Danimarkë: 25 përqind krahasuar me 29 përqind.

Në mënyrë të ngjashme, të dhënat nga aplikacioni i telefonit Citymapper, i cili ndihmon njerëzit të planifikojnë rrugët e tyre, sugjerojnë që udhëtimet në Stokholm ranë në 40 përqind të nivelit normal. “Ky është një reduktim thelbësor”, thotë Martin McKee në London School of Hygiene & Tropical Medicine, ekipi i të cilit bëri analizën. Por kishte rënie edhe më të mëdha në qytete të tjera të mëdha evropiane me mbyllje të detyrueshme, në afro 20 përqind.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0